רמת הגולן – עובדות מעניינות שלא הכרתם

פורסם בתאריך 09.01.23

רמת הגולן הוא חבל ארץ ייחודי. הוא עשיר באוצרות טבע מדהימים, בהיסטוריה מרתקת ובסביבות מחיה מגוונות לחי ולצומח. מאז שהגולן עבר לידיים ישראליות באמצע המאה הקודמת, הוא מעורר בנו הישראלים עניין רב, מציף אותנו ברגשות סוערים וקושר אותנו אליו בעבותות של זיכרון, ציונות והיסטוריה. אנחנו אוהבים את הגולן, את יופיו, את נופיו הקסומים, את טבעו הפראי ואת הנוכחות העוצמתית שלו. אנחנו לא מוותרים על אף הזדמנות לטייל בו, לחקור אותו, לגלות אותו ולהתאהב בו שוב ושוב בכל פעם מחדש.

הגולן הוא הרבה יותר מהשלג החורפי שצובע את רכסיו בלבן, והרבה יותר מהקרירות הקייצית המענגת של פסגות ההרים. הגולן הוא סך כל נופיו, הריו, נחליו, עתיקותיו, אנשיו ואוהביו. אם אתם רוצים להתוודע לייחודיותו של הגולן, להכיר אותו לעומק, להבין את קסמו ולהתאהב בו, אל תוותרו על ההזדמנות לבקר בו. נצלו עד תום כל ביקור וביקור. הגולן מציע לכם חוויות מלהיבות, אטרקציות מפתיעות והתנסויות ייחודיות שלא תמצאו בשום מקום אחר. רוצים לדעת עוד? אתם מוזמנים להיכרות אישית וקרובה עם הגולן. הינה כמה עובדות מרתקות על הגולן שלא הכרתם.

 

שם הרי גולן

רמת הגולן נמצאת בחלקו המערבי של הבשן המקראי. מאז ומתמיד נחשב הבשן עיר מקלט, ואין בכך פלא. אופיו ההררי, גובהו וגבולותיו מציעים מקלט וביטחון לכל מבקר. ספר דברים מלמד אותנו שתושבי הגולן בפרט ותושבי הארץ בכלל צווּ להגדיר את הגולן כעיר מקלט ונדרשו להגן על כל מי שחוסה בגבולותיו. כדי להבין מדוע זכה הגולן במעמד המתמיה הזה, צריך להכיר את המבנה הייחודי שלו. הגולן עשוי מגוש געשי אדיר ממדים שגובל ברכס הרי החרמון בצפון, בבקעת הירדן במערב, בנחל הירמוך בדרום ובחורן הגעשי, הידוע גם בכינויו המדבר הסורי, במזרח. נופיו של הגולן הם תוצר של פעילות געשית מסיבית שאפיינה את האזור לפני עשרות אלפי שנים. פעילות געשית זו יצרה את נופי הגולן, עיצבה אותם ואפיינה אותם. הגולן הוא רמה בזלתית מישורית שפזורים בה רכסי בזלת מוארכים, הרים געשיים רדומים וכן ג'וּבּוֹת – מכתשים עמוקים וסימטריים – שהתהוו בזמן הפעילות הגעשית המסיבית ואפיינו אותה. הפעילות הגעשית הקדומה והסוערת הטביעה את חותמה על הגולן, על נופיו ועל אופיו. הרי הגולן הם תזכורת לסערות הגיאומורפולוגיות שהתחוללו בו בעבר. רוצים להושיט את היד ולגעת בהם? בואו לבקר בהר געש קדום.

 

בהר געש קדום כבר ביקרתם?

הרי הגעש של הגולן ניצבים לאורך שוליו המזרחיים מהר ורדה וברכת רם בצפון ועד הר פרס בדרום. הרי געש אלה הם רדומים וקדומים מאוד. הם גבוהים מאוד ובולטים בנוף. אם אתם רוצים לבקר בהרי הגעש הקדומים של הגולן, לנסות ולהרגיש את הסערה העוצמתית שיצרה אותם ולגעת בפלא הייחודי הזה, אתם מוזמנים לבחור את הר הגעש החביב עליכם ולהגיע אליו. הרי הגעש בגולן מתאפיינים בצורות שונות ומשונות – יש הרי געש שנראים כחרוטים סימטריים אדירי ממדים ובראשם לוע (כמו הר פרס); יש הרי געש שלועם נסתם מלבה קרושה, והמגמה פרצה מתוכם דרך אחת הדפנות בהותירה צורת דרגש מיוחדת אחריה (כמו הר בנטל); יש הרי געש שלועם הסתום לא אפשר למגמה לפרוץ מתוכם בשום דרך, והלחץ האדיר פוצץ אותם, כילה לחלוטין את צורתם והשאיר רק דפנות חיצוניות שעוטפות מכתש עמוק וגדול (כמו הר אביטל); ויש הרי געש שהפיצוץ האדיר שהתרחש בהם כילה גם את הדפנות והותיר את המכתש כעדות יחידה ואילמת לדרמה הסוערת שהתחוללה במקום (כמו ברכת רם).

רמת הגולן

לאתגר את השדה המגנטי של הפלנטה

אחת התופעות המיוחדות ביותר בגולן, היא השדה המגנטי ההפוך של סלעי הבזלת. סלעי הבזלת הם השריד המוחשי היחיד של הלבה שרחשה באדמת הגולן בימים של קדם, והם ניכרים בכל מקום בגולן. סלעי הבזלת הם שחורים, גדולים, כבדים ומרהיבים ביופיים ושימשו את תושבי הגולן מקדמת דנא ועד ימינו לבנייה, ליצירה, לעבודה ועוד. במקומות מסוימים בגולן אנו יכולים למצוא סלעים בזלתיים שיש להם שדה מגנטי משלהם – הפוך לזה של הפלנטה. אם תניחו מצפן על סלע בזלתי שכזה, תגלו שהמחט שלו אינה מצביעה על הצפון אלא על כיוונים אחרים ולעיתים גם על הדרום. למה זה קורה? משום שבתקופות מסוימות בהיסטוריה הקוטב המגנטי של הפלנטה נמצא באנטארקטיקה ולא בציר הצפוני המוכר לנו היום. ואם המגמה של הגולן התמצקה בתקופה שבה הקוטב המגנטי היה שונה, סלעי הבזלת – שהם המגמה המאובנת – שימרו את המגנטיות המקורית בתוכם כעדות לתהליכים ההיסטוריים העוצמתיים של הפלנטה. אז איפה תמצאו את הסלעים המיוחדים האלה? בעיקר בקצהו הצפוני של כביש 959 המטפס מזרחה אל רמת הגולן מצומת גונן בעמק החולה ועד צומת בראון.

 

תיירות ונופש ברמת הגולן

הנופש ברמת הגולן הוא מכלול שלם של חוויות והתנסויות, וכל אחד יכול למצוא בגולן את האטרקציה המתאימה לו. הגולן מציע למבקרים, לטיילים, לתיירים ולנופשים שמורות טבע יפהפיות, נחלים שוצפים וקרירים, מעיינות נסתרים ומרעננים, אתרים ארכיאולוגיים מרתקים ושרידים מימי עבר מפוארים.

רוצים ללמוד על היינות המובחרים של הגולן? אתם מוזמנים לבקר ביקבי הבוטיק של הגולן, להכיר את הייננים, ללמוד מהם על תורת הייננות ולטעום את טעמם המשובח של ענבי הגולן.

רוצים קצת אקשן געשי? אתם מוזמנים לבקר בהרי הגעש הקדומים ובמכתשים הגעשיים ולהתרגש מיופיים.

רוצים קצת היסטוריה? אתם יכולים להתרשם מהשרידים הצלבניים העתיקים במבצר נמרוד או לבכות יחד עם תושבי גמלא על מר גורלם; אתם גם יכולים לבקר באנדרטאות לזכר הלוחמים הנועזים שלחמו בגולן, ולחלוק להם כבוד.

רוצים לפנק את הילדים בפעילויות מהנות? קחו אותם לכל אחד ממטעי הדובדבנים בגולן ותנו להם להתנסות בקטיף דובדבנים חווייתי. אל תוותרו על רכיבת סוסים מפנקת בשטחי המרעה של קיבוצי הגולן וגם לא על רכיבת אופניים משפחתית באתרים, בפארקים ובשמורות.

רוצים להאריך את השהות שלכם בארץ הגולן? אל תיפרדו ממנו כל כך מהר! חפשו צימרים מפנקים בגולן ומצו את הביקור בו עד תום. תיהנו!

שרית מעיין - מדריכת טיולים

אודות מחברת המאמר
שרית מעיין - מדריכת טיולים

התשוקה של שרית להיות מדריכת טיולים החלה כבר בגיל צעיר. היא גדלה במשפחה של מדריכי טיולים ולמדה על הטבע הישראלי ועל היתרונות בגילוי נפלאות ישראל לילדים ולמבוגרים כאחד. מאז ועד היום, חידדה את כישוריה, וקהל לקוחותיה המשבחים אותה על הידע, המקצועיות והאדיבות שלה.

מאמרים שאולי יעניינו אותך:

עין צנובר (גן ראובן)
5 מעיינות ברמת הגולן
אחת ההנאות הגדולות ביותר בקיץ הישראלי החם היא טבילה מרעננת ב...
הר אביטל ברמת הגולן
הר אביטל – כל מה שרציתם לדעת
ראיתם פעם לוע של הר געש קדום? הר אביטל הוא הר געש קדום אשר נמצ...
שיר לצפון: מפרגנים לשכנים ברמה
רמת הגולן, הטוסקנה של ישראל – חבל ארץ עם יופי טבעי והיסטור...