שביל הגולן
שביל הגולן הוא מסלול רגלי שובה לב שמתפתל לאורך הרמה מצפון עד דרום ועובר דרך שמורות טבע, מעיינות נובעים, נחלים שוצפים לרקע נופים מרהיבים. השביל המיוחד הזה הוא אחיו הצעיר של שביל ישראל, אך אם תשאלו אותנו, אין לנו ספק שהוא היפה מבין השניים (אבל אנחנו משוחדים 😊). אורכו של שביל הגולן הוא 120 קילומטרים של טבע, נופים, צבעים ואנשים ומזמין את חובבי הלכת ואת אוהבי הגולן המושבעים לטבול ביופי הטבעי והייחודי של הגולן ולגעת בהיסטוריה העשירה של חבל הארץ היפה ביותר בישראל. רוצים לצאת לטיול אמיתי כמו פעם? השאירו את מוקדי הבילוי ואת האטרקציות ליום אחר והצטרפו אלינו לצעידה נינוחה, מרתקת והרפתקנית בשביל הגולן. הינה כל מה שאתם צריכים לדעת על שביל הגולן.
מידע בסיסי על שביל הגולן
שביל הגולן מתחיל בנקודה הצפונית ביותר בארץ – בחרמון כמובן – ומסתיים בחופה הדרומי של הכנרת בסמוך לטבריה. השביל משתרע לאורך 120 קילומטרים ומוביל את המטיילים הנחושים והאמיצים למסע הרפתקאות יוצא דופן לרקע נופי הגולן המגוונים. שביל רמת הגולן נחנך רשמית ב־2015 ומאז הוא יעד טיול אהוב ומבוקש בקרב טיילים מקומיים וגם תיירים. שביל הגולן מסומן בצבעים המאפיינים את הגולן – לבן (חרמון), כחול (כינרת ושמיים) וירוק (טבע) כדי להקל על הטיילים ולהבטיח ניווט קל, נעים ובטוח. כשאתם צועדים לאורך השביל שימו לב לציוני הדרך הללו ותנו להם ולנופי הגולן המרהיבים להוביל אתכם.
שביל הגולן מדרום לצפון מחולק לשלושה עשר מקטעים, וכל מקטע מאופיין ברמת קושי שונה. האורך של מקטעים שביל הגולן נע בין 6-12 קילומטרים. כל מקטע הוא מסלול טיול העומד בפני עצמו ומבטא היבט מיוחד במורשת הטבעית והתרבותית של הגולן. היופי הוא שכל אחד יכול לבחור במקטע הרצוי לו לפי אורך המסלול ורמת הקושי שלו בהתאם לקצב הרצוי ולרמת הכושר. יש מקטעים שמתאימים לטיילים מתחילים או מזדמנים והם כוללים שבילים סלולים ונוחים שעוברים בדרכים מישוריות; יש מקטעים מאתגרים יותר שכוללים עליות מאומצות וירידות תלולות; ויש מקטעים תובעניים מאוד שמתאימים למיטיבי לכת שמנוסים בצעידה בשטחים מאתגרים ויכולים להסתדר לבד בשטח במשך ימים ארוכים. למרות רמות הקושי המשתנות שביל רמת הגולן מתאים למטיילים בכל הרמות ובלבד שהם מגיעים אליו מוכנים, מזומנים ומצוידים. המקטעים הפופולריים ביותר למשפחות כוללים את אזור החרמון, את שמורת הבניאס ואת שמורת גמלא. משפחות רבות שמתארחות בקיבוץ אורטל ורוצות לדעת על שביל הגולן, כמה ימים אורכת הצעידה, ומה צריך לקחת, מסתפקות בדרך כלל בצעידה של יום או יומיים. אך חשוב לדעת שצעידה בשביל הגולן המלא אורכת שבעה עד עשרה ימים של הנאה מושלמת לצד אתגרים מעשירים.
מהי העונה המומלצת לצעידה בשביל הגולן?
חושבים על שביל הגולן? עונה מומלצת לצעידה נעימה ונינוחה היא כמובן עונת הסתיו והאביב בזכות מזג האוויר הנוח והטמפרטורות המתונות. עונת הסתיו צובעת את נופי הגולן בגוונים חמימים ומעשירה את המסלולים בעלי השלכת הנושרים; עונת האביב מביאה עימה את השמחה של הטבע המתחדש ואת פרחי הבר התוססים על רקע המרבדים הירוקים והרחבים. אם אתם מבקרים בגולן בקיץ, אתם ודאי יודעים שהטמפרטורות עולות והמסלולים נעשים צחיחים וחמים ועלולים להיות מאתגרים לילדים ולטיילים שאינם מנוסים בהליכה מאומצת בשטח. אם אתם מגיעים לגולן כדי ליהנות מהלובן המאפיין את חודשי החורף, כדאי שתדעו שהטמפרטורות הנמוכות אינן בהכרח מתאימות לצעידה בכל מקטעי השביל. מומלץ להתאים את טיולי שביל הגולן לעונת השנה ולהתכונן אליהם. מגיעים עם הילדים? קחו אותם למקטעי טיול קלילים שמשקפים את נופי הגולן המיוחדים ויכולים להשאיר להם טעם של עוד.
אפשרויות לינה לאורך שביל הגולן
לאורך מסלול שביל הגולן אפשר למצוא אפשרויות לינה רבות שמתאימות לצרכים שונים, להעדפות שונות ולתקציבים משתנים. השביל עובר דרך יישובים, כפרים ועיירות ברמת הגולן, ומלבד מתחם הנופש והתיירות של קיבוץ אורטל שמארח שביליסטים מושבעים ומשפחות שרוצות לטעום את שביל הגולן ולהתנסות בו, אפשר למצוא לאורך השביל חניוני לילה שביל הגולן, אכסניות, בתי הארחה ומלונות תיירים. אך אם קראתם את כל מה שצריך לקרוא על שביל ישראל, ואתם מרגישים שאתם מכירים אותו בעל פה, אתם בטח רוצים שנדבר על ההיילייט של שביל הגולן, והוא – איך לא? – מלאכי שביל הגולן.
אז לפני שנדבר על מלאכי השביל, נדגיש שתופעת מלאכי השביל איננה ייחודית לשביל הגולן או לשביל ישראל. התופעה הזאת ידועה ומוכרת בכל שבילי מטיילים ברחבי העולם, ואפשר לקרוא עליה בקהילות טיילים עולמיות בכל פלטפורמה אפשרית. ובכל הנוגע לשביל הגולן, מלאכי השביל הם לא פחות ולא יותר מאנשים נדיבים שפותחים את ליבם ואת ביתם למטיילים, מארחים אותם ותומכים בהם מכל הלב. מדובר בתושבים מקומיים שמתגוררים לאורך השביל ובסמוך לו ופועלים בהתנדבות כדי לארח טיילים, לתת להם מקום לינה, אוכל ושתייה, מפת שביל הגולן, חברה טובה, שיחה מעשירה ויד תומכת. אף על פי שמלאכי השביל עושים את מה שהם עושים בהתנדבות מלאה שמונעת מאהבה עמוקה, אתם יכולים להביע את הערכתכם לפועלם במתן תרומה צנועה, מחווה משמחת או הכרת תודה. ההיכרות עם מלאכי השביל מתגמלת מאוד, מעוררת השראה ומעשירה לא רק את הטיול בשביל הגולן אלא גם את חיי המטיילים. ממלאכי השביל תוכלו ללמוד על הגולן, על ההיסטוריה שלו, על המאפיינים שלו, על התרבויות והמסורות שלו ועל כל נושא שמעניין אתכם. הנדיבות של מלאכי השביל מעשירה את קהילת השביליסטים ומחזקת את ההבנה שמסלול הטיול הוא הרבה יותר מהתנסות פיזית, הוא התנסות חווייתית, רגשית ולעיתים אף רוחנית. היא מלמדת אותנו שכולנו חלק בלתי נפרד מאותה רקמה אנושית מיוחדת, וכל אחד מאיתנו מעשיר אותה בדרכו שלו.
מוכנים לצאת לדרך?
טיול בשביל הגולן הוא הזדמנות יוצאת דופן להתוודע לנופים הציוריים של הגולן, להכיר את ציוני הדרך ההיסטוריים שלו ולפגוש את תושבי הגולן המדהימים. בין שאתם מטיילים חובבנים, ובין שאתם הרפתקנים מנוסים ומיטיבי לכת גאים, שביל הגולן מציע משהו מיוחד לכל אחד. אז ארזו את התרמיל, הכינו את האוהל ואת השק"ש, קנו צידה לדרך ושרכו את נעלי ההליכה, כי שביל הגולן מחכה לכם. רוצים המלצה חמה לנקודת פתיחה מעולה? או שאתם פחות בקטע של לישון בשק"ש? קבלו את מתחם התיירות והנופש של קיבוץ אורטל. אתם מוזמנים לצבור כוחות אצלנו בקיבוץ ולהצטייד בכל מה שצריך לקראת המפגש המרגש והמרתק עם שביל הגולן.